С много взаимни комплименти за съвместните и общи усилия, за съвместната

...
С много взаимни комплименти за съвместните и общи усилия, за съвместната
Коментари Харесай

Прокуратурата и МВР взаимно се хвалят за акция Бяло

С доста взаимни похвали за " съвместните и общи старания ", за " взаимната работа и нейната изключителна значимост "  от прокуратурата и Министерство на вътрешните работи регистрираха настоящата трети ден акция против наркоразпространението, наречена условно " Бяло ".

" Съвместната работа постоянно е продължавала и ще продължи ", сподели през днешния ден основният секретар на МВР Петър Тодоров.

Това се случва, откакто от година (още от мандата на Бойко Рашков) основният прокурор Иван Гешев обикаля страната и повтаря, че Министерство на вътрешните работи е в " насипно положение ", че е " в будна кома и даже не знае дали е будна ", като в същото време... настоява сужбите да си подават ръка, да не водят война, да избавят страната дружно и така нататък
Резултатите от акцията
Днес в приповдигнат звук говорителката на основния прокурор Сийка Милева разгласи, че опиатите са...

"... Бич на българското ни съвремие. Свидетели сме по какъв начин деца тровят деца " - и мн. други сходни.

Стана ясно, че службите са се подготвяли повече от месец. А в този момент резултатите надхвърлили упованията им.

Привлечени като обвинени са над 400 лица, а Министерство на вътрешните работи заяви, че толкоз са и арестуваните. Образувани са 254 нови досъдебни производства по членовете от НК за държане и разпространяване на дрога. Претърсвания и изземвания е имало на над 300 адреса в цялата страна.

Бе спомнат образец, при който единствено в една кола дилър е държал над 100 дози (?!). Намерени и конфискувани на друго място пък са над 2700 стръка марихуана:

„ Та, това е една цяла гора, засята с опиати “, прочувствено възкликна Милева.

Общо, по думите й, са конфискувани над 10 000 дози накротици – от метамфетамин и марихуана, до кокаини и дизайнерска дрога.

" Това са евентуално и над 10 000 дрогирани водачи, които са евентуални убийци ", заключи прокурорката, която от това лято е титуляр във Върховна касационна прокуратура.

Разкрити са и над 10 нарколаборатории и пространства за произвеждане на марихуана – на най-различни места от страната.

Говорителката на Гешев даде още образец за 17- годишен възпитаник, който продавал по 50 лева едно хапче.

" Това дете към момента не е приключило междинното си обучение и е вербувано от наркобандите и включено в мръсния им бизнес ", сподели тя.

На всичкото това - не бе отговорено на журналистически въпрос: за какъв брой от задржаните или упрекнатите има данни, че са същинските водачи, високи равнища и тартори в производството и разпространяването. Това още се анализирало.

Но пък представителите на вътрешото ведомство особено подчертаха, че може би на към 60 % от лицата не им е за пръв път, т.е. - в този бизнес има голям % рецидив.

Главсекът на Министерство на вътрешните работи Петър Тодоров подчертава на " тясното взаимодействие " с прокуратрата по места.

Той заяви, че са тествани над 1500 учебни заведения и регионите към тях, както и над 1600 питейни заведения и наркосборища, профилактирани са стотици лица от кримиконтингента. Освен опиати, са открити противозаконни оръжия и муниции, крадени движимости...

И представителите та Министерство на вътрешните работи през днешния ден преднамерено на няколко пъти натякнаха за " обединените старания с прокуратурата ".

" Без общи старания няма по какъв начин да постигнем успех ", безапелационна бе и Милева.

Веднага след първия брифинг от двете институции регистрираха и задържането на седем души, измежду които и ръководителя на незаконна група за каналджийство. Петима имат правосъдно минало и са осъждани по няколко пъти, сподели заместител градският прокурор Христо Кръстев, представен от Българска телеграфна агенция.

Разследването е почнало преди няколко месеца, показаха от прокуратурата.

Зам.-директорът на ГДБОП Любомир Николов изясни, че оперативната работа по групата е почнала при започване на годината. По думите му водачът на групата е получавал по 2500 евро за всеки преведен през границата. За него оставали 1500 евро, откакто се разплати с останалите членове на бандата.

Става дума за 16 случая на транспортиране на мигранти, сподели Николов. Така са упрекнати 15 души, подпомагали групата.

 
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР